Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#Pécsi Sörfőzde Zrt.

Vállalkozás Gonda Gréta

A nagy sörgyártók bíznak benne, hogy több áremelés idén nem lesz

A sör ára egy év alatt a duplájával emelkedett más szeszekhez képest: 39,6%-kal drágult tavaly, miközben az égetett szeszek ára 17,4%-kal, a boré pedig 18,1%-kal nőtt. A drágulás okairól és az ágazat jövőjéről meséltek a söripar legnagyobb hazai szereplői a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) a modern magyar sörgyártás 175. évfordulója alkalmából megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Gazdaság Varga Szabolcs

Sörgyári praktikák: az olcsóbb sörök plusz enzimekkel készülnek

A magyar sörgyárakban is ipari enzimeket használnak a főzéshez, amit azonban a szakma nem tart aggályosnak, sőt, a fogyasztói igényekkel magyarázzák. Nagyobb baj, hogy a magyar sörökön általában nincs feltüntetve a szárazanyagtartalom, amiből következtetni lehetne a sör minőségére. Sokszor a prémium sörnek hitt sörökről is kiderül, hogy például kukoricadara az alapanyaga, az importsörökről pedig, hogy nálunk más recept alapján készül, mert úgy olcsóbb. Bár a gyártók szerint a kukoricasör nem ördőgtől való, tény: a minőségről idehaza a fogyasztó csak az ár alapján tud tájékozódni.